Kedvenc pólóim és a mögöttük meghúzódó szakértelem

Hétvégén új gardróbszekrényt szállított ki nekem az egyik helyi bútorkereskedő vállalkozás. A szüleimtől kaptam a bútort a születésnapomra. Az egyik szállító fiú annyira szuper pólót viselt, hogy meg kell ejtsek róla egy bejegyzést. Egy retro, gyerekkorom mesevilágát idézi figura szerepelt rajta és a minta alatt egy iszonyú vicces szöveg volt olvasható. Egyszerűen muszáj volt megkérdezzem a sráctól, hogy hol vette, mert én is mindenképpen szeretnék lecsapni egy hasonló darabra. Nagyon barátságosan kezelte a kérésemet és felírta egy cetlire a pólót gyártó és forgalmazó cég nevét, én pedig alig vártam, hogy beírhassam a keresőbe, hogy LOLmarkt.hu – Vicces póló webshop.

Náluk böngészve el se hittem, hogy mennyi humoros, jobbnál jobb póló sorakozik a kínálatukban. Ráadásul saját kézzel készítik őket, és ez számomra nagyon lenyűgöző. Lényegében ez egy művészeti forma, akárhonnan is nézzük, hiszen hatalmas odafigyeléssel készül el minden egyes darab. Számos üzletük megtalálható az országban, és az egyik ilyen közel is van az otthonomhoz. Egyedi, kevés tételszámú rendelés esetén itt is alkalmunk nyílik leadni a megrendelést, méghozzá úgy, hogy az elkészült termékeket módunkban áll ott a helyszínen megvárni.

Ahogy görgettem lefelé a kínálatot a LOLmarkt.hu – Vicces póló webshop felületén, úgy vált egyre inkább világossá a tény, hogy innentől kezdve nem lesz napokig, vagy akár hetekig tartó keserves tépelődés az ünnepeket megelőző készülődés. Folyton gyötört a dilemma, hogy mivel is lepjem meg népes családom tagjait vagy a barátaimat. A LOLmarkt kínálatában aztán tényleg mindenki talál magának megfelelő opciót, a vicces póló webshop a legénybúcsúk, lánybúcsúk, karácsonyi ünnepségek, évfordulók egész tárházát vonultatja fel, és a listát sorolhatnám sokáig, de inkább javasolnám, hogy látogassatok el a LOLmarkt.hu – Vicces póló webshopjába ti magatok is.
Szetteket is találni náluk, ahol a póló vagy a pulcsi mellé táska is dukál, természetesen szintén egyedi mintával ellátva.

Azóta már több dolgot is sikerült rendelnem tőlük. Természetesen a közösségi portálokon is követem a munkásságukat. Aktív online jelenlétük mindig ígér valamilyen érdekfeszítő bejegyzést. Emellett betekintést nyerhetünk az általuk alkalmazott grafikai eljárásokat is. Nagyon érdekes írásokban taglalják részletekbe menően az alkotás különböző fázisait, és az anyagszükségletet.

Olyan infókat tudhatunk, mint például, hogy mielőtt a pólóra nyomnák a festéket, egy speciális szilikon réteggel ellátott papírra nyomják a mintát, a színekre bontva. Ez a szilikon réteg nem engedi, hogy a festék beszívódjon, így az a papíron marad. A festék, amit használnak a pólók nyomtatásához, egy műanyag bázisú festék, viszont a ma elérhető korszerű technikáknak köszönhetően az alapját olyan műgyanta színezékek adják, melyek környezetbarát anyagokból készülnek. Az alapszíneket lehet egymással keverni, így mindenféle árnyalat elérhető a palettán. Persze ezeket mindig grammra pontosan keverik ki, hogy minden esetben ugyanúgy nézzen ki a minta, ha a pólókra kerül. Az úgynevezett szitakeretek használatával történik a nyomtatás. Ezek olyanok, mint egy bekeretezett kép, csupán a közepén egy speciális szövet helyezkedik el, melynek mindig makulátlanul tisztának kell lennie, hogy a minta is tökéletesen mutasson, és ne kerüljenek bele nemkívánatos foltok, hibák.

Ezután egy fotó emulzióval töltött vályút húznak fel a keret teljes hosszán, aminek az a lényege, hogy fényérzékeny. Ez segít abban, hogy felkerülhessen a papírra nyomtatott minta a pólóra. Előtte még az emulzióval bevont szövet a szárító berendezésbe kerül. Ha megszilárdult, akkor bekerül a papír és a keretre feszített szövet a levilágító berendezésbe. Ezt leginkább egy hatalmas fénymásolóra hasonlít. Alulra kerül a papír, fölé a szitakeret, benne a szövettel. Gép bekapcsol, és két-két és fél perc múlva már ki is rajzolódik a minta a szöveten.

Szuper ez a leírás, igazán szimpatikus, hogy beavatják a laikus érdeklődőket a színfalak mögötti rejtelmekbe. Nem véletlenül választottam őket a fő pólóellátó egységemnek.