Bútorvásárlás közben ismertem meg az alkoholfüggés kezelésének egy új módját

“Milyen gyorsan telik az idő!” – mondjuk minden egyes alkalommal a gyerekkori barátnőimmel, amikor végre össze tudunk futni egy kis időre. Mivel nemrég vettük meg a barátommal életünk első közös otthonát, a szabadidőnk nagy részét a felújítás és a bútorok beszerzése teszi ki. Amíg a szerelmem a munkálatokat felügyeli, én két barátnőmmel elugrottam bútornézőbe a kedvenc lakberendezési áruházunkba. Közben kihasználtuk az időt és mindenféléről beszélgettünk. Egyikőjük mesélte, hogy egy kollégájáról nemrég tudta csak meg, hogy problémája akadt az alkohollal, miután sikeresen elvégzett egy 28 napos bentlakásos programot és a felépülés útjára lépett.

felepulok

Otthon rá is kerestem a “felepulok” kifejezésre, mert nagyon felkeltette az érdeklődésem a dolog. Mint kiderült, ez annak a problémának az áthidalására kialakított program, hogy az állam által biztosított bentlakásos rehabilitációs kezelések általában sokkal hosszabb időt igényelnek, ami nem mindenkinek fér bele – több hónapig vagy akár egy évig is kimaradni a munkából, a család mindennapjaiból nem valósítható meg minden körülmény között.

Az amerikai Minnesota-modell alapelvein nyugvó felépülési program fő helyszíne egy csodálatos, Veszprém megyei község, ahol a központ található. Ez tulajdonképpen egy lakóépület, amely egyéni és kiscsoportos foglalkozásoknak biztosít helyszínt, emellett közösségi programok, kikapcsolódási és sportolási lehetőségek is elérhetőek. A felépülési program ideje alatt a lakók teljes ellátásban részesülnek, a hozzátartozóknak hétvégi látogatásra és egyéb programokon való részvételre van lehetőségük. Mindez azt jelenti, hogy akár konzultációkon és pszichoedukációval kapcsolatos rendezvényeken is részt tudnak venni igény szerint, emellett a felépülés folyamatának fontos részei, hiszen a családot egyfajta rendszerként kezeli a módszer.

A “felepulok” kifejezésre szerintem nektek is feldobja az oldalt, de a biztonság kedvéért belinkelem nektek, ha felkeltette az érdeklődéseket.